|
Post by Michal on Dec 20, 2015 21:36:38 GMT
Cześć / Dzień Dobry, dziś (w niedzielę, 20/12/2015) dowiedziałem się przypadkiem od pani z ochrony, że z naszego osiedla zaczęły znikać rowery... Podobno jakiś koleżka już drugi raz wszedł za szlaban, jak gdyby nigdy nic wklepał kod do klatki i zabrał co nie swoje... Na pewno jeden rower zniknął z garażu w budynku 3C, drugi rozpłynął się dziś z... 3F zdaje się (z tego najbliżej szlabanu od strony Tylnej)... Dlatego jeśli jeszcze ktoś nie przypina roweru/nie zabezpiecza rzeczy zostawionych luzem w garażach / na klatkach - czas na zmiany..
|
|
|
Post by natalia3c on Dec 30, 2015 22:42:43 GMT
Hej, a wiadomo co na to wszystko ochrona? Wiem, że nie mają oczu dookoła głowy i nie znają każdego kto wchodzi, ale w końcu po coś na osiedlu są...
|
|
|
Post by Michal on Jan 5, 2016 19:54:49 GMT
Hej Natalia, a tak sobie pogadałem z ochroniarzem i powiedział, że środkiem zapobiegawczym będzie trwałe zamknięcie furtki od strony Sienkiewicza + zamykanie jednej z bram wjazdowych (co tydzień chyba innej) od 17 do rana... Chyba było mu trochę głupio, ale jak sam stwierdził - złodziej znał kody do furtki i drzwi od klatek, więc wszedł jak do siebie (wg mnie to średnio możliwe i pewnie wbijał na lewo przez otwarte bramy garażowe). Tymczasowo polecam przypiąc rowery czymkolwiek (i do czegokolwiek) sie da, a ochronie/administracji bym polecal może instalację dłuższych szlabanów i wpuszczanie pieszych tylko furtką (?) Ps. Wybacz późną odpowiedź, przestałem tu zaglądac przez dluzsza chwile bo nikt nic nie pisal, a dzis zobaczylem swoja kartke na klatce i pomyslalem, ze zajrze Bede czesciej odwiedzal, pozdr
|
|
|
Post by kubson on Jan 8, 2016 18:31:47 GMT
Witam, już raz zwracałem na to uwagę że każdy może wejść na nasze osiedle bez żadnego problemu. Temat ten musimy poruszyć na zebraniu wspólnoty.
|
|
|
Post by Km on Jan 8, 2016 19:29:36 GMT
Wiadomo może kiedy będzie spotkanie wspólnoty?
|
|
|
Post by Mateusz on Jan 9, 2016 14:54:01 GMT
No tak, ale wygoda mieszkania na osiedlu jest funkcją dwóch rzeczy - bezpieczeństwa i pewnej wolności. Można powydłużać szlabany, itd. zrobić z naszego osiedla twierdzę, i pewnie i tak będą zdarzać się kradzieże. Mnie kiedyś na początku też coś zginęło, o ile pamiętam jakieś narzędzia, ale i tak zrobiłem sobie szafę w garażu do której pewnie średniosprawny złodziej spokojnie się włamie, ale co z tego? Wolę zaryzykować że czasem mi coś zginie, niż trzymać rzeczy w małym mieszkaniu, tak mi jest wygodniej. Też mam rower, i pewnie w końcu mi go ktoś ukradnie jak nie tu to gdzieś indziej, ale wolę się czuć swobodnie niż pod jeszcze baczniejszą kontrolą pana strażnika przy furtce.
|
|
|
Post by Kuba z 3G on Jan 9, 2016 22:46:04 GMT
Przedłużenie szlabanu nic nie da - zawsze można po prostu przejść pod nim. A zdrowy rozsądek chyba faktycznie podpowiada, żeby przypinać. Jeżeli nie do czegoś, to chociaż spiąć koło z ramą by nie dało się tak łatwo odjechać. Nigdy nie wiadomo, kto może się zjawić - nie podejrzewałbym właścicieli mieszkań, ale kto wie kto np. robi remonty w mieszkaniach czy je wynajmuje. Kod do klatki to nie taka znowu tajna sprawa by nikt nie mógł go znać.
|
|
|
Post by natalia3c on Jan 11, 2016 17:50:54 GMT
Ogólnie uważam, że trudno będzie zapobiec takim przypadkom - sami dbajmy, żeby rowery były przypięte i tyle (swoją drogą dziękuję jakiemuś sąsiadowi (sąsiadce), który założył mi dziś pokrowiec na rower... . Powiem szczerze, że bardziej niż te kradzieże irytuje mnie brak możliwości parkowania na terenie osiedla (nie miałam już możliwości kupienia miejsca ani garażu, co też uważam jest głupotą, że można było na początku sprzedaży kupić x miejsc do jednego mieszkania...). Ten temat też można by poruszyć na zebraniu Ktokolwiek do mnie przyjedzie to zawsze jest ten sam problem niestety - brak możliwości parkowania, a też nie chce zajmować czyjegoś wykupionego miejsca oczywiście. Macie może jakieś pomysły odnośnie parkingów dla gości? Powinien być nowy temat, ale nie bardzo wiem jak tu się ogarnia takie sprawy - administratorze pomóż Pozdrawiam
|
|
|
Post by Michal on Jan 11, 2016 18:34:42 GMT
Cześć Natalia - zrobiłem krótką instrukcję jak działa tu zakładanie nowych tematów - centrum2.boards.net/thread/14/jak-nowy-temat-forum-instrukcja Co do parkingu dla gości - to może w sumie wypowiem się już w temacie który założysz specjalnie na tę okazję, tak na szybko tylko - jeśli na naszym osiedlu nie ma już wolnych miejsc to wg mnie idealnym rozwiązaniem byłoby zagospodarowanie terenu tuż za furtką od strony Sienkiewicza - utwardzenie + zrobienie porządnego wjazdu od strony ul. Tylnej chyba rozwiązałoby problem, bo przecież furtka już jest... Nie wiem tylko czy ten teren należy do JW... Aj jeszcze jedno - bo w sumie dopiero teraz zauważyłem - ktoś już poruszył temat parkingu dla gości na naszym osiedlu --> centrum2.boards.net/thread/10/miejsca-postojowe-dla-terenie-osiedla
|
|
|
Post by natalia3c on Jan 11, 2016 19:07:17 GMT
aaaa ok, dzięki, nie zauważyłam ;-) PS teren za furtką jest konkurencji
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Jan 12, 2016 14:16:41 GMT
Co do parkingu dla gości - to może w sumie wypowiem się już w temacie który założysz specjalnie na tę okazję, tak na szybko tylko - jeśli na naszym osiedlu nie ma już wolnych miejsc to wg mnie idealnym rozwiązaniem byłoby zagospodarowanie terenu tuż za furtką od strony Sienkiewicza - utwardzenie + zrobienie porządnego wjazdu od strony ul. Tylnej chyba rozwiązałoby problem, bo przecież furtka już jest... Nie wiem tylko czy ten teren należy do JW... :| Temat parkingów dla gości był poruszany na ostatnim zebraniu wspólnoty Tylna 3GHJKL. Na tamtą chwilę mieszkańcy nie opowiedzieli się za tworzeniem miejsc parkingowych na terenie przed bramami wjazdowymi. Nie było zgodności co do sposobu korzystania z takich miejsc, których ilość byłaby ograniczona a chętnych znacznie więcej niż możliwości. Jeśli idzie o teren znajdujący się za trzecią bramą (obok inwestycji Centrum III) a pomiędzy ulicą Tylną to jest to działka 96/2, która nie należy do naszej wspólnoty, jest we władaniu osoby prywatnej/urzędu miasta.
|
|
|
Post by Kubson on Jan 13, 2016 10:34:45 GMT
Kurde, Ludzie to po co kupowaliście mieszkanie na zamkniętym/strzeżonym osiedlu żeby teraz bać się o swoje rzeczy! SZOK! Jeżeli nie wydłużenie szlabanów to usunięcie ich i zamontowanie na bramie siłowników do ich otwierania postoicie chwilę dłużej nic się nikomu nie stanie a bezpieczeństwo będzie większe! Niedopuszczalne jest pozwolenie na wchodzenie osobą z zewnątrz obok szlabanu to jest słabe! Powinniśmy zmniejszyć do minimum możliwość wejścia osobą spoza osiedla! Każda osoba wchodząca na osiedle powinna to robić przez furtkę po to w końcu została zrobiona. Każdy z nas (mieszkańców) ma kod do furtki ewentualnie można poprosić o klucz do niej i sprawa rozwiązana! Popatrzcie jak kwestie bezpieczeństwa są rozwiązane na innych osiedlach tego typu! Osoba mieszkająca albo wchodzi furtką wpisując kod/otwierając kluczem lub wjeżdża autem przez bramę która zaraz się zamyka. A do ochrony mam dużo zastrzeżeń bo w pewnym momencie to umieli tylko naklejać naklejki na szyby!
Czekam na informację na temat zebrania wspólnot!
|
|
|
Post by Tomek on Jan 17, 2016 12:51:20 GMT
Zgadzam się z Kubson. Nie po to kupowaliśmy mieszkania na osiedlu zamkniętym, aby teraz każdy mógł na nie wejść. Zamontowanie siłowników na bramach było by najlepszym rozwiązaniem.
Niestety, nam nie raz zdarzyło się widzieć jak ochrona wpuszczała na osiedle samochody gości, którzy zostawiali auta przy chodnikach bądź na nich. Wystarczy wyjrzeć przez okno na część osiedla przy Tylnej aby zobaczyć ile aut parkuje na drodze ...
|
|
|
Post by natalia3c on Jan 21, 2016 20:05:22 GMT
No a co mają zrobić osoby, które niestety nie miały możliwości wykupienia żadnego miejsca (co też dla mnie jest nienormalne, że dla każdego mieszkania nie jest przyporządkowane z góry do wykupienia chociaż jedno miejsce parkingowe...)?? Gdzie mają zaparkować samochody gości, jeśli tego miejsca po prostu nie ma? W ogóle parkingi na osiedlu powinny być od początku po prostu "wolne", na zasadzie ktoś wjeżdża to ma możliwość zaparkowania, no ale to już jest błąd JW. Dlatego po prostu nie utrudniajmy jeden drugiemu i jeśli nawet jakiś samochód stanie na chodniku, a bez problemu można przejść/przejechać wózkiem czy samochodem to nie róbmy o to hałasu... Jest jak jest, czyli beznadziejnie z parkowaniem, a ciekawe czy gdyby ktoś z Was kto jednak ma miejsce parkingowe (lub kilka ) to czy odsyłałby gdzieś znajomych samochodem nie wiadomo gdzie poza osiedle gdyby był w innej sytuacji...
|
|
|
Post by Michal3J on Jan 22, 2016 8:45:21 GMT
natalia3c napisz prosze kiedy kupiłaś mieszkanie bo kiedy ja kupowałem to nie chcieli mi sprzedać mieszkania jeśli nie kupie 2 miejsc parkingowych. I było tych miejsc całkiem sporo bo dostałem mapkę i mogłem sobie wybrać.
|
|