|
Post by xyz on Jan 9, 2016 23:00:43 GMT
Witam, czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa miejsc parkingowych dla osób odwiedzających nas na krótki okres czasu? Obecnie auta parkują wzdłuż chodnika i gdy jest ich więcej - robi się to trochę problematyczne... Znajomi mieszkają na osiedlu przy ul. Przybyszewskiego i tam sprawa została rozwiązana dosyć ciekawie - szlaban przy wjeździe uniemożliwia przejście/wjazd przypadkowym osobom, otwiera się na moment i zamyka po każdym przejeździe automatycznie (!). Dodatkowo jeśli na osiedle przyjeżdża gość to na domofonie wybiera numer bloku/mieszkania i wtedy lokator jest w stanie z mieszkania otworzyć mu szlaban... Na samym osiedlu jest ok. 15-20 miejsc postojowych dla gości, jest to bardzo wygodne, stąd moje pytanie - czy ktoś tu może wie czy jest opcja przekształcenia niewykupionych przez nikogo miejsc postojowych na miejsca tymczasowe dla gości? W chwili obecnej każdorazowo gdy ktokolwiek nas odwiedza, jest zmuszony do parkowania przy ul. Tylnej/Tymienieckiego, bo jak już chyba wszyscy zauważyliśmy - straż miejska jest bezlitosna dla parkujących na łączniku pomiędzy tymi dwoma ulicami...
|
|
|
Post by Kuba z 3G on Jan 9, 2016 23:49:58 GMT
Przypuszczam, że jedyną opcją byłaby "zrzutka" i wykupienie tych miejsc bo obecnie należą do JW. Jak znam życie, nie będzie łatwo przekonać wszystkich do takiego zakupu, zresztą parkowanie przy Tymienieckiego lub Tylnej nie jest takim znowu wielkim problemem. Niedługo będzie Lidl i coś mi mówi, że parking przed nim stanie się szybko ostoją dla takich tymczasowych postojów...
|
|
|
Post by xyz on Jan 10, 2016 22:25:50 GMT
A propo parkowania na ulicy Tylnej - z tego co kojarzę to w ogrodzeniu od tamtej strony są zainstalowane furtki, obecnie na stałe zamknięte, pamiętam, że na jednym z zebrań lokatorów ktoś poruszył ten temat, ale nie było żadnych konkretów, dlatego spytam tutaj - czy ktoś z Was orientuje się może jak to wygląda, czy jest możliwość ich używania/dorobienia sobie do nich klucza? Wiem, że idąc Tylną od strony Piotrkowskiej do szlabanów nie jest aż tak strasznie daleko, ale co przechodzę w nocy koło tych furtek to za każdym razem sobie myślę jak super by było gdybym mógł oszczędzić te kilkadziesiąt metrów nie idąc naokoło I w tym temacie pytanie nr 2 - czy ktoś się może orientuje czy będzie jakieś oficjalne przejście między naszym osiedlem a Centrum III?
|
|
|
Post by natalia3c on Jan 11, 2016 19:06:26 GMT
hej. Dziki teren przy drugiej furtce od Sienkiewicz należy do konkurencji... (info od administratora osiedla), więc tam nic nie da się pewnie zrobić. Jest to dość problemowe, bo niestety nie miałam już możliwości wykupienia garażu ani miejsca postojowego, więc każdy gość ma problem z zaparkowaniem na terenie osiedla. Co do parkowania na Lidlu to myślę, że jakoś też to będzie rozwiązane, żeby jednak przypadkowi nie robili sobie tam parkingów...
|
|
|
Post by Michal on Jan 11, 2016 22:04:02 GMT
Aj szkoda, że ten teren od strony Sienkiewicza nie będzie zagospodarowany, ciekawe czemu JW się w takim razie zdecydowało na bramę z tamtej strony... Ew. może byłby tam przejazd przez Centrum III do Tymienieckiego - to już by bylo super wtedy Co do furtek od Tylnej to ciekawa sprawa - chętnie się spytam kogoś (kogo? ) czy one w ogóle będą na chodzie, byłoby bliżej do sklepu na osiedlu SGI... A co do miejsc parkingowych zewnętrznych - czy wszystkie miejsca są już wyprzedane? Ostatnio nie sprawdzałem, ale jeszcze w lecie niektóre miejscówki były zablokowane takimi niebieskimi słupkami, więc myślałem, że one są cały czas do wzięcia - szkoda tylko, że do momentu wykupienia ich przez lokatorów JW ich po prostu nie udostępniło dla odwiedzających nas gości...
|
|
|
Post by natalia3c on Jan 11, 2016 22:12:07 GMT
Z tego co wiem, to jak oddadzą centrum III to ma być przejazd jednokierunkowy od wjazdu na Tylnej do wyjazdu na Tymienieckiego właśnie A nad furtkami też się zastanawiałam... bardzo by to skróciło obejście osiedla jak teraz tylna furtka zamknięta. Wolnych miejscówek nie można było zajmować, bo one "były przeznaczone na wykupienie dla mieszkańców osiedla Centrum III" (wykupić też nie było możliwości, bo niby to przydział na trzecie osiedle).
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Jan 12, 2016 14:22:02 GMT
Z tego co wiem, to jak oddadzą centrum III to ma być przejazd jednokierunkowy od wjazdu na Tylnej do wyjazdu na Tymienieckiego właśnie ;) Czy aby na pewno? Pomiędzy działką 104/5, na której jest inwestycja znajduje się nasza działka 96/11, na której nie ma na mój stan wiedzy ustanowionej jak na działce 96/8 służebności by można nią przejeżdżać. Poza tym znajduje się tam jeszcze działka 96/2, która nie należy do naszej wspólnoty, jest w posiadaniu osoby prywatnej / urzędu miasta.
|
|